Sunday 6 December 2015

Героите в техните различни варианти: Green Arrow Част 1 Комикси

И така, Супер герои, дойде време за първата статия, посветена на разликите в представянията на различни супер герои в комикси, филми, сериали, игри и така нататък. Ако познавате съответния герой само в една версия, то тогава се надявам, че това ще ви вдъхнови да откриете и останалите! :)

Първо едно уточнение - за някои от нещата ще изказвам лично мнение, но просто го споделям, не го налагам и се надявам и вие да споеделите и своето. Целта ми е, ако се интересувате от тези герои, но не знаете всичко, да ви вдъхновя да го научите, да разпаля любопитството ви. И естествено, ако съм пропуснал нещо, не се колебайте да ми кажете - не твърдя, че знам всичко и винаги съм готов да науча още по темата! ;)


Ще поставим началото с герой, който придоби малко повече популярност през последните четири години сред широката публика благодарение на телевизионния си сериал - Green Arrow. Избрах него, защото би било твърде лесно да започна с Батман например. А в основата си Green Arrow е замислен и създаден като комплимент към набиращия по онова време Батман.
Годината е 1941-ва. Тогава излиза брой 73 на Fun Comics (списание издавано от DC comics)
с цел да представи новия си герой Оливър Куин, известен още като Green Arrow. Негов създател е
Резултат с изображение за green arrowписателят Морт Уайсингър, а образът приема форма под молива на художника Джордж Пап.
                                               
Уайсингър черпи вдъхновение от няколко основни източника - Робин Худ (най-очевидният), филмов сериал на име The Green Archer, базиран по роман и Батман, но най-вече що се отнася до алтер егото на Green Arrow. А именно милиардерът-плейбой Оливър Куин, който прекарва останалата част от времето си, нарамил лък и колчан със стрели облечен в зелен костюм досущ като Робин Худ. И естествено той разполага със свой Arrow mobile, Arrow plane и Arrow cave за скривалище. Да не пропусна и неговия партнъор - тийнейджър Speedy, по-късно Red Arrow, а още по-късно Arsenal (повече за него друг път).

Като характер Оливър по това време е доста забавен, с ясно изразено чувство за справедливост и твърдо против да убива лошковците, поради което често ползва обезвреждащи стрели, сред които най-известната - стрела с боксова ръкавица на върха! :) (Ех, 1941ва, все пак.)  Характеристики, не особено различаващи се от тези на повечето герои по това време. Green Arrow обаче се е различавал доста с факта, че е бил по-социален герой от останалите (точно като Робун Худ). Той се грижи предимно за "малкия човек", спирайки предимно мафиоти и престъпници, не междугалактически апокалипсиси. Без да се крие в сенките, без да избягва публични изяви, обичан от целия град.                                                        

 Резултат с изображение за Green Arrow      Периодът от 1969 до 1983 е период на големи промени в харктеристиките на лъскавия зелен герой. Оливър получава съвсем нов костюм по дизайн на художника Нийл Адамс както и най-отличителният си белег - козята брадичка, известна на повечето му фенове.
Писателят Денис О'Нийл (известен с повечето си трудове върху Батман) пък променя из основи характера му. Оливър губи цялото си богатство и започва ясно да изразява "левите" си политически пристрастия, като в приключенията му от този период често се срещат социални и политически проблеми. Характерът му основно се превръща в отражение на политическата обстановка по това време. От модел за добър гражданин Green Arrow се превръща в буен анархист, борещ се с корупцията, замърсяването, расизма и пренаселването на САЩ.

През 1976-та година Green Arrow претърпява още една промяна. Приключенията на нашия стрелец вече не са толкова анархистко-социални, а вместо това Оливър получава работа като писател във вестник със своя собствена колонка. В нея имено той изразява политическите си пристрастия по доста по-открит за обществото начин. И естествено тук се случва и нещо, което ще се стори познато на тези от вас, които следят телевизионния сериал - Оливър се кандидатира за кмет на Star City.

През 1987 Оливър претърпява най-голямата си промяна в изданията, наречени Longbow hunters. От герой твърдо посветен на идеята да не убива, освен в абсолютно краен случай, Green Arrow се превръща в безкрупулен отмъстител, борещ се с престъпността с всички необходими мерки, дори най-крайните.  Това се случва след като нарко-пласъори залавят Black Canary (приетелката на Оливър) и я измъчват. В отговор Оливър ги избива до един.В тези издания той даже не използва маска, специални стрели и всъщност никога не го наричат Green Arrow официално. Целта на тези издания е да достигне по зряла публика, поради което и тонът им е по-сериозен, мрачен и реалистичен.  Важно обаче е да спомена, че те не се водят официално продължение, а странични истории. Но все пак показват голям обрат в характера на Оливър, който много писатели и до днес използват за вдъхновение, когато пишат за него.


Във всеки случай това е история, която горещо ви препоръчвам да прочетете, дори и да не сте големи фенове на Green Arrow - добре написана е, с чудесно развитие на героя.

Известно време Оливър се развива в тази насока като персонаж - в комикси насочени за по-зряла аудитория, но 1993-1994 е върнат в основната DC вселена с истории като 
Quiver. Tака Изумрудения Стрелец отново се връща към по-чистия си образ на герой, борещ се за обикновените хора, но този път действащ незабелязан от другите герои и полицията.


Без да задълбавам в другите истории много (все пак целта е да покажа разликите в развитието на героя през годините и различните версии, а не да преразказвам всяка история с него), ще спомена периода 2004-2008, когато Оливър възвръща парите си и води борбата на два фронта - официално като кмет и като Green Arrow, когато политиката е безсилна.  Но иначе няма нищо по-различно - средствата и методите му са каквито  
са били в началото - остава си герой с изразени политически пристрастия и убива само в краен случай. 



И така достигаме до 2011-та. Годината, в която DC рестартира
и подновява (не за първи и последен път) цялата си поредица. 
Тук Оливър е доста по-млад първоначално, няма влечение към политиката и се стреми да крепи един крехък баланс между борбата със злото по света и факта, че понякога и той самият пристъпва закона.  Но както и в началото Оливър не убива хладнокръвно, а само за да защити другите и отново е доста по-весел и забавен - шегите, които пуска са точни, колкото и стрелите му. Това е наистина важна част от същността на героя, защото именно това го различава от Батман, например. Оливър много добре знае как да се усмихва и шегува, въпреки че драмите в неговия живот не са малко. 


Колкото до алтернативни версии на Green Arrow - ами и те не са малко, но всяка от тях си струва да бъде спомената, ако говорим за разлики в характера. Обикновено това са версии от Мултивселената на DC и са или обикновени хора, или престъпни варианти на Оливър. Изменят се не толкова характеристиките, а по-скоро дизайнът на героя, като например кафява, вместо руса коса и малки разлики в костюма. 
 
Не мога обаче да не спомена краткото, но запомнящо се появяване на вече възрастния и еднорък Оливър Куин в шедьовъра на Франк Милър "The Dark Knight Returns".  Комикс, за който ще говорим повече друг път, когато се посветим на Батман, но ще кажа само, че ако не сте го чели, трябва незабавно да поправите тази грешка! :)



И така Супер герои, с това завършваме част първа, посветена на различните версии на Green Arrow в комиксите. Виждате, че каквито и да са промените, всеки писател добавя нещо от себе си за да обогати (понякога не съвсем) героя, но всеки от нас сам избира коя версия да опознае в зависимост кога е започнал да чете и кои комикси точно е прочел. Но смятам, че е важно да се знаят всичките аспекти на героя.

Във втората част ще проследим телевизионните появи на Оливър - анимации, сериали, филми. Ще видим какъв е характерът му там, близък ли е с някои от комиксовите си версии или не, ще направим паралел между тях. 

                                                           До следващия път!  

No comments:

Post a Comment